Watermeloen - tomatensalade met vijgendressing

Een heerlijk zomers recept die het ook goed doet  bij bv een BBQ of een potluck.

Ik had na dit recept nog ¾ watermeloen over en al zoekend kwam ik erachter dat watermeloen eigenlijk ontzettend gezond is. Ik dacht dat het nauwelijks voedingswaarde had en bijna alleen maar “vocht" was. En dat is ook zo, een watermeloen bestaat voor 90% uit water, maar het bevat ook erg veel goede vitamines en mineralen: vitamine A, C, B, kalium, mangaan, koper, calcium, magnesium, zink, fosfor en ijzer...en alsof dat nog niet genoeg is bevat het ook lycopeen, zelfs 40%  meer als in rauwe tomaat! Lycopeen is een krachtige antioxidant die ons helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker (o.a. maag-, long- en prostaatkanker) en hart- en vaatziekten. Lycopeen zorgt voor de rode kleur van de watermeloen en is een van de krachtigste bestrijders van de vrije radicalen.

Reden te meer om watermeloen ook lekker door een frisse smoothie te gooien en er een heerlijk zomers drankje van te maken.


Watermeloen - tomatensalade met vijgendressing

4 vijgen, een half uur geweekt in 150 ml water (water niet weggooien)
150 ml water waar de vijgen in hebben geweekt
3 el balsamico azijn
scheutje olijfolie
 peper en zout

1 bakje rode cherry tomaatjes, gehalveerd
1 bakje gele cherry tomaatjes, gehalveerd
¼ watermeloen, in kleine blokjes
½ cup grof gesneden verse basilicum
½ cup grof gesneden verse munt

Voeg de balsamico en de lijfolie toe aan de vijgen en het weekwater en maak alles fijn met de staafmixer (of doe alles in de blender en blendt tot het een gladde massa is. Breng op smaak met zout en peper.

Vermeng de tomaatjes en de meloen en verdeel de basilicum en munt erdoorheen (bewaar een paar blaadjes om er ook overheen te strooien). Besprenkel de salade met de vijgendressing.




Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Oeps. wat ziet dat er heerlijk uit! Lekker voor einde van de week, als het weer tropisch warm wordt! Dankjewel voor de inspiratie! De combi tomaat-watermeloen lijkt me lekker, niet alledaags.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Petra, was zeker een verrassende combinatie, maar voor mij is het vooral de vijgendressing die het gerecht heel apart en lekker maakt.
      Laat je het weten als je het hebt gegeten en wat je er van vond?
      groetjes
      Danielle

      Verwijderen