Couscous met snijbiet en pijnboompitten

Vegan MoFo 2013 bericht #5

Ontzettend lekker gerecht, die hier zeker vaker terug zal komen. Ik heb het koud de volgende dag ook nog meegenomen als lunch, en toen was het misschien nog wel lekkerder.

Normaal gesproken kun je snijbiet makkelijk vervangen door spinazie, alleen gebruik je in dit geval ook de dikke smaakvolle stelen van de snijbiet. Als je geen snijbiet kan vinden zou ik het misschien vervangen door spinazie in combinatie met wat stengels van paksoi zodat je toch de knapperigheid houdt.


Couscous met snijbiet en pijnboompitten
3 pers.
85 gr rozijnen
1 cup  couscous
1 cup kokend heten plantaardige bouillon
1 kg snijbiet, inclusief stengels
1 rode ui, in halve dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl venkelzaad
2 tl komijnzaad
1 tl kurkuma
3 el geroosterde pijnboompitjes
olijfolie
zout & peper


100 ml olijfolie
zest & sap van 1 citroen

Doe de couscous in een ruime schaal, samen met de rozijnen. Overgieten met de kokend heten bouillon, even doorroeren en daarna 10 -15 minuten laten rusten. Hierna "opfluffen" met een vork.

100 ml olie vermengen met de zest en sap van de citroen. Zet apart.

Ondertussen terwijl de couscous aan het wellen is snijd je de stengels van de snijbiet in stukjes van een ½ cm. Kook de bladeren in water voor ongeveer 5 minuten. Afgieten, afspoelen onder koud water, uitknijpen en grof hakken.

In een grote pan wat olijfolie verhitten en hierin de stengels van de snijbiet aanbakken samen met de ui en de knoflook, voor ongeveer 5 minuten. Voeg de kruiden toe (venkelzaad, komijnzaad en kurkuma) en roer even een paar minuten door.
Voeg vervolgens de snijbietbladeren en de pijnboompitjes toe. Voeg eventueel wat vocht toe wanneer het allemaal te droog wordt.
Roer de couscous door het snijbietmengsel en verwarm even door en door. Op smaak brengen met zout en peper. Bij het opdienen besprenkelen met de olijf/citroen olie, serveer de olie erbij.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Ik heb nog nooit snijbiet gegeten. Smaakt het erg naar gewone bietjes? Of absoluut niet? Want bieten lust ik dus echt niet. Maar dit lijkt me wel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het heel licht naar bietjes smaken, maar met een andere "touch" eraan. Als je het eens hebt gegeten, maar het echt niet lekker vindt, dan kun je dit gerecht gerust maken met spinazie.

      Verwijderen