Mibuna salade met tofu bacon en witte bonen




Mibuna? Ja zo zat ik ook toen ik het voor het eerst zag staan op de wekelijkse biologisch bestellijst. Uiteraard besteld, dan zien we later wel weer verder.

Mibuna is een Japanse bladgroente met lange smalle donkergroene bladeren met een lichte mosterdsmaak. Gelukkig niet te erg, want ik houd niet van een bittere smaak of pure mosterd (alhoewel ik het gelukkig steeds meer ga waarderen).

Mibuna en het meer gerafelde zusje Mizuna zijn beide rijk aan vitamine C, beta-caroteen , ijzer, calcium en foliumzuur. Ook bevat het glucosinolaten, een stofje in sommige planten die ze gebruiken als natuurlijke pesticide en verdediging tegen planteneters (uh nee hopelijk niet de veganistisch etende mens :P). Dit veroorzaakt ook de wat bittere mosterd-achtige smaak net als bij mosterd en mierikswortel. Deze glucosinolaten worden er van verdacht preventief te werken tegen kanker. Hier zijn diverse onderzoeken naar gaande, maar geen reden om het resultaat af te wachten om deze lekkere groente alvast te proberen!

Je kan mibuna als salade eten, maar ook roerbakken, blancheren eigenlijk hetzelfde wat je ook met spinazie kan. Kun je dan ook geen mibuna of mizuna vinden vervang het in onderstaand recept dan door jonge spinazie.

De tofu bacon gebruik ik heel vaak in gerechten waar wordt gevraagd om plakken bacon (BLT!) of zoiets als pancetta. De reden waarom ik het nog niet eerder heb geplaatst is dat ik het altijd maar een beetje op gevoel op smaak breng. Nu dus even netjes afgemeten en opgeschreven.


Tofu Bacon
1 pak tofu, uitgelekt (hoeft niet bevroren te zijn geweest en niet geperst)
olijfolie (of plantaardige olie naar keus
1½ el sojasaus
3/4 el ahornsiroop
½ el liquid smoke
½ tl knoflookgranulaat (of poeder)
1/4 cup edelgist

Snijd de tofu in flinterdunne plakjes (in de breedte of lengte, dat maakt niet uit).

Verhit in een goede anti-aanbakpan een scheut olie. Bak hierin de plakjes tofu (leg ze niet over elkaar heen) tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn tot tegen het knapperige aan op medium hoog vuur. Neem hier de tijd voor, ik laat ze meestal zo'n 10 minuten bakken.

Meng ondertussen in een kommetje de sojasaus, ahornsiroop, liquid smoke en de knoflookgranulaat.

Wanneer de tofu mooi bruin is giet je het sojamengsel over de tofu heen. Verdeel het goed en zorg dat elke plakje wat saus heeft. Goed door elkaar husselen of roeren. Vervolgens de edelgist erover verspreiden. Dit nog even goed doorroeren / mengen en van het vuur halen.



Mibuna salade met tofu bacon en witte bonen 2-3 pers
1 bos mibuna (of spinazie)
1 klein blik witte bonen, uitgelekt
1 kleine witte ui, in dunne ringen
½ hoeveelheid tofu bacon van bovenstaand recept
kant en klare rodewijnazijn-dressing of een mengsel van rodewijnazijn, olijfolie, zout en peper

Was de mibuna en snijd in grove stukken. Verdeel over een schaal.
Verdeel hierover de bonen en de ui. Besprenkelen met de dressing. Scheur de tofu bacon in wat kleinere stukjes en verdeel over de salade.

Wij hebben dit samen met een heerlijke bruschetta gegeten (ciabatta in plakken, besmeren met olijfolie en geperste knoflook en dit even in de oven knapperig maken, bedekken met een mengsel van fijngesneden tomaat, zongedroogde tomaatjes fijngesneden, basilicum en olijfolie).


Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Kun je de liquid smoke ook vervangen? heb die (nog) niet in huis..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wordt wel lastig, het geeft juist die typische rokerige bacon smaak. Heb je gerookte paprika poeder in huis? Daar een klein snufje van kun je misschien proberen. Maar je kan het natuurlijk ook eerst proberen zonder, en kijken of je dat al lekker genoeg vindt.
      Gerookte olijfolie kan ook, maar ben bang dat dat nog iets lastiger te vinden is dan liquid smoke.
      Veel succes!

      Verwijderen
    2. Gerookt paprika poeder heb ik wel in huis dus dat gaat wel lukken. Ik ben benieuwd of ik het wat vind. Ik en tofu zijn nog niet zo'n goede vrienden misschien dan een knapperige variant beter bevalt :)

      Verwijderen